2013-10-31

Reimersholmes skamfläck

Reimersholme är en finfin ö. Bortsett från parkområdet vid vattnet mot Liljeholmen, nära bron över till Bergsunds strand.

I dag består ytan av en skamfilad basket- och innebandyplan med trasiga målburar, snåriga buskage och en icke-funktionell skateboardramp. Och en trasig tunna som påminner om vin- och sprits fabrik som tidigare låg här.

För oss barnfamiljer så vore till exempel en större gräsyta med bibehållet alkoholförbud á la Mariatorget något att sträva efter där.

Min bostadsrättsförenings styrelse sköter om ytan åt kommunen. De gör inte ett skit för att förbättra området. Suck.

Bad

En av Reimersholmes stora fördelar är närheten till vatten, inte minst för oss barnfamiljer. Men varför är det så usla badmöjligheter på vår ö? Helt obegripligt! Den nya, tillgängliggjorda sandstranden vid Tanto visar ju att efterfrågan i närområdet är stor.

Hade hoppats att min bostadsrättsförening vid kajen hade gjort något här omkring för sina medlemmar -- röjt vegetation, anlagt en mindre sandyta vid vattnet, fler badstegar och badbryggor etc. Men icke.

Kan inte staden rycka in? Har för mig att kommunens ambition är att inte längre låta bilvägar och båtklubbar ha bäst tillgång till stränderna inom Stockholm. På tiden! Börja med Reimersholme.

Och gärna med stranddelen mot Liljeholmen precis där betongkajen slutar, i höjd med Reimersholmsgatan 49. Där behövs bara en stege på utsidan av räcket och att stranden röjs. Gör det nu!

Skyltar

Vad är det med bostadsrättsföreningar? Och en del företag och organisationer också. Hur svårt är det att bestämma sig för ett (1) typsnitt (som gärna får vara samma i logotyp, nyhetsbrev och på webbsidor), en skyltmall och sedan märka upp saker?

Vi saknar skyltar på dörrarna till flera av de gemensamma utrymmena i vårt hus, bland annat cykelrum, barnvagnsrum, källarförråd etc. Även gymmet, komposthuset, rummet för farligt avfall/el-avfall och andra lokaler i föreningen saknar skyltar på sina dörrar.

Jag tycker att det vore bra, inte minst för äldre och nyinflyttade, och snyggt om alla gemensamma utrymmen var uppmärkta på ett enhetligt sätt.

Men det tycker inte vår bostadsrättsförenings styrelse.

Suck.

Tillgänglighet

Som barnvagnsägare så undrar jag ofta över tillgängligheten i samhället. Och i vår bostadsrättsförening i synnerhet.

I takt med att fler barnfamiljer med barnvagnar och fler äldre med rullatorer bor i föreningen, så vore det bra om icke-vinterunderhållna trappor byttes ut mot, eller åtminstone kompletterades med, vinterunderhållna ramper.

Är det underhållskravet som sätter käppar i hjulet, så är jag beredd att ta ansvar för en trappa i vinter. Ge mig bara tillgång till en spade och en kvast så lovar jag att hålla trappa och ramper rena från snö!

Ramper är dessutom bättre än trappor även för cyklister, de med rullstolar, dramatenväskor, dragväskor, pirror, skateboardåkare, rullskridskoåkare etc.

Barnvagnsramperna som finns i vissa av trapporna i dag är för övrigt alltför smala och för djupa för dagens barnvagnar och borde bytas ut. Men det tycker inte styrelsen i föreningen.

Hoppas på förbättring.

Solpaneler

Vi bor i ett hus med stora, platta tak som ligger helt oskuggade -– som gjorda för solpaneler! Det stämmer även enligt kommunens solkarta. Vi kan få forskningspengar för att installera solceller. Eller statsstöd för 35 procent av investeringskostnaden. Så vad väntar vi på?

Svar: vår tyvärr sjukt mossiga bostadsrättsförenings styrelse.

Suck.